Home  /   Zwangerschap  /   Zwangerschapscontroles

Zwangerschapscontroles

De eerste controle bij ons op de praktijk zal ongeveer een weekje voor de termijnecho plaatsvinden. We plannen deze afspraak al tijdens je aanmelding. Voor dit eerste consult trekken wij een uur uit. Het is namelijk belangrijk dat je hierna een goede indruk hebt van wat je van ons kan verwachten en natuurlijk dat je al je vragen gesteld hebt als je weer naar huis gaat.

Bovendien hebben wij ook veel vragen en informatie voor jou en daar nemen we graag de tijd voor. De vragen die we je zullen stellen gaan oa over jouw gezondheid en die van je partner, gezondheid van jullie eerste- en tweedegraads familieleden, verloop van eventuele eerdere zwangerschappen en of je gebruik wilt maken van prenatale screening (zie verder op deze site).

Bovendien vragen we naar je verwachtingen van zwanger zijn en je wensen met betrekking tot de verloskundige zorg die we je geven. Houd er alsjeblieft rekening mee dat we tijdens deze eerste controle waarschijnlijk geen harttonen zullen luisteren, gezien de vroege termijn. Je krijgt informatiemateriaal van ons mee om je thuis verder in te lezen en een formulier voor het laboratorium voor een bloedafname.

Namelijk alle zwangere vrouwen in Nederland worden bij voorkeur in de eerste 3 maanden getest op de volgende ziekten: bloedarmoede, suikerziekte, hepatitis B, syfilis, HIV en rubella antistoffen (rode hond). Bovendien worden je bloedgroep en resusfactor bepaald. De uitslag van dit onderzoek komt bij ons terecht.

Bij bijzonderheden bellen we je natuurlijk direct op. Hoor je niks dan is het in orde en bespreken we de uitslag tijdens de volgende controle.

De vervolg controles duren 15-20 minuten. We controleren dan het volgende:

- Bloeddruk
- Groei van de baarmoeder en kind
- Ligging van je kind (vanaf +/- 28 weken)
- Indaling van het voorliggend deel (vanaf 34 weken)
- Bloedarmoede en/of suikerspiegel op indicatie.

Verder is er natuurlijk ruimte voor vragen en eventuele lichamelijke klachten kan je met ons bespreken. Wij vragen deze dan uit om te bepalen of en sprake is van een gangbare, onschuldige klacht of dat er een onderliggend probleem is.

In beide gevallen geven we je advies en soms verwijzen we je door naar je huisarts of een gynaecoloog. De controles zullen met oplopende frequentie plaatsvinden en het staat je vrij om 2 familieleden per keer mee te nemen, zoals je partner of een enthousiaste aanstaande oma of je beste vriendin.

Wil je elke week op de hoogte worden gehouden van wat er zich allemaal in je lichaam afspeelt? Meld je dan aan via de volgende link voor een nieuwsbrief van Baby-Op-Komst:
http://www.baby-op-komst.nl/inschrijven/98/verloskundigenpraktijk-de-9-maanden.html

Het volgende is nog belangrijk om te weten, Nederland is wat verloskunde betreft bijzonder in de wereld. In Nederland melden alle zwangere vrouwen zich bij de verloskundige. Zij maakt onderscheid tussen zwangeren met een verhoogd risico op complicaties en zwangeren zonder verhoogd risico op complicaties.

Dit geldt zowel voor de zwangerschap als voor de bevalling. Alle vrouwen zonder verhoogd risico blijven bij de verloskundige onder controle en bevallen ook onder haar supervisie, vrouwen met een verhoogd risico worden door de verloskundige verwezen naar de gynaecoloog.

Er kunnen zich op elk moment in de zwangerschap, tijdens de bevalling, of in het kraambed situaties voordoen waarbij de verloskundige overlegt met de gynaecoloog of de zorg aan hem of haar overdraagt.

Bij een verhoogd risico kun je denken aan een te hoge bloeddruk, een verminderde groei van de baby, of een bevalling die te lang duurt. Gedurende de zwangerschap zul je ongeveer 10-12 keer op het spreekuur komen. Tijdens deze controles kijken we hoe het met jou en de baby gaat.