Home  /   Zwangerschap  /   Miskraam

Miskraam

Als de zwangerschap misloopt in de eerste 3 maanden is dat een miskraam. Van alle zwangerschappen eindigt meer dan 10% in een miskraam. In veel gevallen is er dan al iets verkeerd gegaan in het allereerste begin. De oorzaak is meestal niet bekend.

Gelukkig is de kans niet extra groot dat een volgende zwangerschap ook weer een miskraam wordt, maar het is heel begrijpelijk dat er dan wel wat extra ongerustheid kan zijn. Het is immers minder vanzelfsprekend geworden dat alles wel goed zal gaan.

Soms merk je zelf dat de zwangerschap niet goed zit, bijvoorbeeld doordat je helderrood bloed verliest eventueel in combinatie met buikpijn. Dit kunnen inderdaad tekenen zijn van een miskraam. Je mag ons dan bellen en dan bespreken we samen met jou hoe het verder gaat. Als bloedverlies en buikpijn meer gaan worden is het waarschijnlijk zo dat de miskraam doorzet.

Vaak komt de buikpijn in aanvallen met tussendoor een menstruatieachtig gevoel. Hoe sterker de buikpijn wordt hoe sneller de miskraam te verwachten is. Bij een miskraam komt meestal wel wat weefsel mee afhankelijk van de zwangerschapsduur. Je mag het opvangen voor als we bij je thuis langskomen.

Het kan ook voorkomen dat je zelf absoluut geen van deze klachten hebt en dan er tijdens de eerste echo toch zichtbaar wordt dat de zwangerschap niet goed zit. Er is dan geen hartactie zichtbaar en het embryo is kleiner dan zou moeten.

Dit kan een flinke schok zijn en een aantal dagen de tijd om het even rustig te laten bezinken kan dan nuttig zijn. Bovendien wordt in de regel ook eerst afgewacht of de miskraam alsnog vanzelf gaat komen. Neem in ieder geval altijd contact met ons op, want ook dan bespreken we met jou wat de volgende stappen kunnen zijn.

Sommige vrouwen krijgen meer dan één miskraam. Dit is meestal toeval. Namelijk bij elke nieuwe zwangerschap is de kans op een miskraam opnieuw 10%. Echter bij meer dan 2 miskramen is het mogelijk om onderzoek te laten doen naar de oorzaak van de herhaalde miskramen. Nogmaals, meestal wordt geen oorzaak gevonden. Bij vragen kun je ons altijd bellen.