Home  /   Zwangerschap  /   Adviezen

Adviezen

Voeding
Zoals je misschien wel weet moet je met sommige voedingsmiddelen voorzichtig zijn tijdens de zwangerschap. Er zijn ook heel veel fabels te vinden op het internet, maar de juiste adviezen (ook tegen misselijkheid, brandend maagzuur en stoelgangproblemen) kun je vinden op de website van het voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl/nl/ik-ben-zwanger.aspx
Nogmaals: denk eraan dat je foliumzuur gebruikt voorafgaand aan de zwangerschap tot en met de
10e week van de zwangerschap.

Roken, alcohol en drugsgebruik
Roken vernauwt de bloedvaten. Hierdoor krijgt de baby minder voeding dan hij nodig heeft. Hij kan daardoor achterblijven in groei. Daarnaast is het zo dat de kwaliteit van de vaten in de placenta minder goed is, waardoor er een grotere kans bestaat op problemen met de placenta.

Ook heeft een kind waarvan de moeder in de zwangerschap (mee)rookt een grotere kans om plotseling in de baarmoeder te overlijden en een grotere kans om te overlijden aan wiegendood. Daarnaast is pas ontdekt dat roken bepaalde skeletafwijkingen bij het kind kan veroorzaken.

Alcohol komt via de placenta bij de baby. Uit onderzoek blijkt dat dit nadelige effecten heeft op de ontwikkeling. Precieze toegestane hoeveelheden zijn niet te geven, maar aangeraden wordt om helemaal geen alcohol te nuttigen tijdens de zwangerschap.

Zwangeren die tijdens de zwangerschap drugs gebruiken, worden tijdens hun zwangerschap begeleid door een gynaecoloog in verband met het verhoogde risico op complicaties.

Medicijnen
Gebruik in principe geen medicijnen. Wanneer het gebruik van medicijnen toch nodig is meld dit dan aan je verloskundige of huisarts. Dit geldt ook voor vitaminepreparaten en homeopathische geneesmiddelen die niet speciaal voor zwangeren zijn. Gewone vitaminepreparaten bevatten teveel vitamine A, als je vitaminen wilt gebruiken, neem dan altijd een preparaat speciaal geschikt voor de zwangerschap.

Voor overige adviezen met betrekking tot leefstijl, sporten enz krijg je van ons tijdens het eerste consult een folder mee en met je vragen kan je natuurlijk bij ons terecht.

Kraamzorg
Voor de week na je bevalling adviseren we om kraamzorg te regelen. Het is handig om dit rond de 13 week van de zwangerschap geregeld te hebben. Zo kun je meestal nog terecht bij het kraamzorgbureau waar je voorkeur naar uit gaat. Heb je geen voorkeur dan kan je de kraamzorg ook door je verzekering laten regelen. Je krijgt dan vanzelf bericht waar je bent aangemeld.

Het kraamzorgbureau zal meestal rond de 7e maand contact met je opnemen om het aantal uren waarvoor je in aanmerking komt te indiceren en je eigen wensen te bespreken. In het basispakket van de verzekering zitten 49 uur kraamzorg. Daar zit echter wel een eigen bijdrage bij per uur, tenzij je aanvullend verzekerd bent.

Onderstaande kraamzorgbureaus hebben Harderwijk in hun verzorgingsgebied:

Kraamzorggroep Harderwijk www.kraamzorggroep.nl
Kraamzorg JoNa www.kraamzorgjona.nl 0321-311922
Monique Boer www.moniqueboer.nl 0527-291637
Zin Kraamzorg www.zinkraamzorg.nl 0341-428927
Birth-Care www.birth-care.com 06-27167605
De kraamvogel www.dekraamvogel.nl/kraamzorg-gelderland 0900-5151575
RST Kraamzorg 0342-422324
Babycare kraamzorg www.babycarekraamzorg.nl
Allerzorg kraamzorg www.allerzorg.nl

Vergeet ook niet om je kraampakket aan te vragen bij je verzekering.


Zwangerschapscursus
Het kan prettig zijn om je voor te bereiden op de bevalling en het ouderschap door een cursus te volgen in de zwangerschap. Op dit gebied zijn vele mogelijkheden, dus er zit vast wel een cursus bij die bij jouw wensen aansluit. Hieronder vind je de cursussen bij ons in de regio:

Gezond en fit rondom de bevalling
Icare organiseert in Harderwijk een zwangerschap begeleidingscursus, onder leiding van een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in “fysiotherapie in de pré- en postnatale gezondheidszorg”.
• Cursusadres: Westeinde 23, 3844 DD Harderwijk
De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van een uur, waarvan er zes vóór en twee ná de bevalling gegeven worden.

Onderwerpen, die aan de orde komen zijn:
Tijdens één van de lessen kan de partner aanwezig zijn. U krijgt tijdens deze lessen informatie over de bevalling en leert samen ‘adem te halen’ en te ontspannen (massage) en er wordt gesproken over de rol van de partner tijdens de bevalling. Voor meer informatie en aanmelden: www.icare.nl of tel. 0900-8833

Haptonomie
Haptonomie is afgeleid van het Griekse woord Hapsis, wat aanraken en voelen betekent en omdat je vanaf de 20e week van de zwangerschap de eerste bewegingen van de baby al kunt voelen, kan je tijdens de zwangerschap bezig gaan met haptonomie.

Yoga
CLYMS, aan het Engelserf 35c te Harderwijk, biedt zwangerschapsyoga. Door middel van zachte bewegingen, ademhalings- en ontspanningstechnieken leer je omgaan met de veranderingen in je lijf en bereid je je voor op de bevalling. Je kunt meedoen vanaf 3 maanden zwangerschap en doorgaan tot aan de bevalling. Er worden regelmatig (vrijblijvend) avonden voor partners georganiseerd. CLYMS biedt ook een cursus Yoga na de Bevalling, om je lichaam weer in vorm te krijgen en weer even heerlijk te ontspannen. Meer informatie op www.clyms.nl of bel: 0341-432187

Cursus “Samen Bevallen”
Een cursus die je samen met je partner volgt, waarbij jullie beiden intensief wordt voorbereid op de bevalling samen met enkele andere ouderparen. Wordt meestal gegeven bij de cursusleidster thuis. Voor meer informatie en aanmelden: www.samenbevallen.nl of tel. 0341-491492 (Hannie Oor)

Mensendieck
De cursus zwangerschapsbegeleiding volgens de methode Mensendieck is gebaseerd op de opleiding van Carita Salomé. Zij is tevens schrijfster van het boek: ‘Duik in je weeën’ . De cursus bestaat uit 8 lessen voor de bevalling, waarvan de 7e les met partner samen is. Na de bevalling zijn er 2 lessen. Voor meer informatie en aanmelden: Praktijk voor Mensendieck, Vondellaan 160, tel 0341-266353 http://www.mensendiecknoordwestveluwe.nl/Specialisaties/zwangerschapscursus.htm

ZwangerFit
ZwangerFit is een actief en brede training, toegespitst op het zwangere, snel veranderende lichaam. Het programma bestaat uit actieve oefenstof waarbij conditie, lenigheid en kracht, maar ook ontspanningaan bod komen. Extra aandacht krijgt uw rug en bekkenbodem. Naast de training krijgt u praktischeinformatie over uw zwangerschap en bevalling. Aanmelden kan bij FysioTotaal 0341-460493.  Website voor meer informatie: www.fysiototaal.info

Cursus borstvoeding
Voor een optimale voorbereiding op het geven van borstvoeding. Zie verder op onze website of op www.borstvoedingnwveluwe.nl

Zwangerschapsmassage
Je bent zwanger en er verandert veel in je lichaam. Juist nu is het belangrijk om goed voor jezelf zorgen. Massage helpt je om je aandacht naar binnen te richten, waardoor je ervaart wat er in je lichaam gebeurt. Het geeft je de kans om bewust contact te maken met het kindje in je buik. Zo bereid je je optimaal voor op de geboorte: het wonder van nieuw leven.
Massage kan verlichting brengen bij kwaaltjes en ongemakken van de zwangerschap. Je slaapt beter en dieper. Ik maak gebruik van een speciale zwangerschapstafel , waarbij je de mogelijkheid hebt om op je buik te liggen!

Na de bevalling helpen massages je lichaam om te herstellen. Een welverdiend rustmoment. Misschien voel je je niet meer vertrouwd met je lichaam dat anders is dan voor de zwangerschap. Massage helpt om dit contact te herstellen.

Even echte aandacht voor jou. De sessies vinden plaats in Harderwijk. Bel voor meer informatie Floor Nelissen: 06-45646591 of kijk op de site www.allesisgoed.nl


Baby massage
Goed voor je baby en heerlijk voor jou! Baby massage is een gerichte, aandachtige, liefdevolle aanraking van je baby. Als je het contact met je kindje wil verdiepen , kan een cursus baby massage daarbij helpen. Tijdens de cursus maak je ruimte om te genieten van het samen zijn met je kind. Je leert om je baby een hele lichaam massage te geven. Dit heeft een positieve uitwerking op alle lichaamsfuncties en versterkt het immuunsysteem. Hierdoor ondersteun je je baby bij een gezonde ontwikkeling van zijn lichaam

De cursus is geschikt voor baby’s tot negen maanden oud en bestaat uit vijf bijeenkomsten van anderhalf uur. Ze vinden plaats in Harderwijk. Bel voor meer informatie Floor Nelissen: 06-45646591 of kijk op de site
www.allesisgoed.nl

Erkennen
Het kind van een ongehuwde moeder kan door een man of vrouw als zijn/haar kind worden erkend als beiden dat willen. Door deze erkenning ontstaat een juridische band tussen de erkenner en het kind met als gevolg dat de erkenner dezelfde rechten en plichten heeft als de moeder. Het kind kan zowel voor als na de geboorte worden erkend. Voor de geboorte is handiger, omdat je anders als moeder binnen 3 dagen na de bevalling, bij het aangeven van je kind aanwezig moet zijn.

Voor de geboorte: de moeder gaat met de erkenner naar de burgerlijke stand. Er wordt een zogenaamde Acte van Erkenning opgemaakt die wordt ondertekend door de moeder, de erkenner en de ambtenaar. Het is handig om een kopie van de acte mee te nemen bij het aangeven van je kind. Bovendien is het ook verstandig om de voogdij te regelen. Dit moet gebeuren bij de rechtbank nadat je kind is aangegeven bij de burgerlijke stand.

Verzekering
Als de baby is geboren, moet hij of zij zo snel mogelijk bij de zorgverzekeraar worden aangemeld. Je krijgt dan een (voorlopig) verzekeringsbewijs.

Slechte afloop
Als je zwangerschap anders afloopt dan je droomde, dan kan je voor zaken komen te staan waar je niet als eerste aan dacht toen je net wist dat je zwanger was. Toch is het mogelijk dat een zwangerschap minder goed afloopt. In dit licht willen we toch je aandacht vragen voor de verzekering die je hebt ten aanzien van het overlijden van een baby voor, tijdens of kort na de geboorte. Een enkele keer staan de ouders voor een onaangenaam hoge kostenpost bij het overlijden van hun kind.

Kijk vooral de kleine lettertjes er op na en bedenk hoe het staat met je financiële reserves. Tot 24 weken mag je de vrucht achterlaten in het ziekenhuis of zelf begraven op een geliefd plekje. Na de 24e week wordt het kind begraven of gecremeerd in de woonplaats van je keuze. De kosten hiervoor zijn gemiddeld 1.400 euro, afhankelijk van de woonplaats. Hopelijk is je regeling overbodig.