Home  /   Kraamtijd  /   Wat te verwachten

Wat kun je verwachten in je kraamtijd?

En dan is het zover: Jullie kindje is geboren! Eindelijk kunnen jullie het kindje aanraken, in de ogen kijken, horen etc. Nieuwe gevoelens gieren door het lichaam. Er breekt een tijd aan waarin veel gebeurt. Je bent zojuist (opnieuw) ouder geworden!

Wat kun je verwachten van jezelf?
Hoe je gaat reageren op de geboorte van je kindje kun je van tevoren niet helemaal inschatten. Je lichaam zit nog vol hormonen waardoor je emotioneler kan reageren dan gebruikelijk. Dit is heel normaal, ook omdat een kindje krijgen een enorme verandering in je leven is. Jullie zullen moeten wennen aan jullie kindje en andersom ook. Maar het wordt vooral veel genieten en bewonderen!

De eerste dagen kun je last hebben van naweeën. Het kan soms helpen om hiervoor wat paracetamol in te nemen. Ook Arnica (homeopatisch middel) zou kunnen helpen bij naweeën. De eerste dagen kun je behoorlijk wat bloed verliezen. Hierbij kun je ook stolsels verliezen, soms zelfs zo groot als je vuist. Dit is allemaal normaal, het komt door de wond in je baarmoeder op de plaats waar de placenta heeft gezeten. Als je zoveel gaat vloeien dat het lijkt alsof de kraan openstaat, of als er meer dan 2 kraamverbanden in een uur doorweekt zijn is het teveel en moet je contact met ons opnemen via het spoednummer 0610521460.

Je kunt de eerste dagen last hebben van je bekkenbodem. Vooral als je een scheurtje of knip hebt gekregen bij de bevalling. Het kan helpen om de wond te koelen met ijscompressen. Deze kun je maken door (doorgeknipte) maandverbandjes nat te maken en daarna in te vriezen. Tegen het zwellen kun je Arnica D6 innemen, dit is verkrijgbaar bij de apotheek. Na een paar dagen kunnen de hechtingen een trekkerig gevoel geven. Na 6 of 7 dagen kunnen wij de hechtingen verwijderen.

Het is heel belangrijk om voldoende rust te nemen! Hierdoor verloopt je herstel veel sneller en voel je je vaak ook veel beter. Het is slim om op de geboortekaartjes rusttijden te laten noteren, zodat ook voor eventueel bezoek duidelijk is dat ze op bepaalde tijden niet moeten langskomen of bellen.

Wat kun je verwachten van de verloskundige?Harderwijk Verloskundige Ellen
Wij komen de eerste week regelmatig langs om te kijken of alles goed gaat met jou en je baby. Hierbij vragen we ook aan de kraamverzorgster of zij bijzonderheden of problemen heeft gesignaleerd, zij is immers gedurende langere tijd per dag in je gezin aanwezig. Tijdens de kraambedcontroles geven we ook voorlichting en adviezen en kun je al je vragen kwijt.

We komen om de dag langs tot en met de 7e of 8e dag. Indien het nodig is komen we vaker of hebben we telefonisch contact. We proberen altijd om zoveel mogelijk ’s morgens te komen. Degene die de kraamvisites doet heeft ook dienst voor bevallingen, het is dus mogelijk dat zij ’s ochtends druk bezig is met een bevalling. In dat geval zal zij ’s middags na 15.00 uur langskomen.

Bij dringende problemen kun je bellen met het spoednummer 0610521460.