Home  /   Bevalling  /   Thuis of ziekenhuis

Thuis of ziekenhuis

In Nederland heb je de mogelijkheid om te kiezen waar je wilt gaan bevallen. Thuis of in het ziekenhuis. Indien je een medische indicatie hebt, moet je in het ziekenhuis bevallen onder leiding van een gynaecoloog. Heb je geen medische indicatie dan kun je ook in het ziekenhuis bevallen, maar dit doe je dan onder leiding van je eigen verloskundige. We noemen dit een poliklinische bevalling of een verplaatste thuisbevalling.

Het is de bedoeling dat je gedurende je zwangerschap samen met je partner bepaalt wat voor jullie de beste plaats is om te bevallen. Belangrijk is dat je die plaats kiest waar jij en je partner zich ontspannen voelen; daar beval je immers het best.

Een omgeving waarin je je niet op je gemak voelt, kan remmend werken op het natuurlijk verloop van de bevalling. De beslissing waar je gaat bevallen kun je nog nemen of veranderen tijdens de bevalling.

Thuis
In Nederland is er sprake van een unieke situatie waarin je thuis mag bevallen. Dit heeft
onder andere met de volgende aspecten te maken:

  • Een zwangerschap en baring wordt in Nederland als natuurlijk/fysiologisch gezien.
  • Verloskundigen in Nederland zijn uitstekend opgeleid om bevallingen thuis te begeleiden en eerste opvang te bieden bij eventuele problemen.
  • De ziekenhuizen zijn in Nederland snel bereikbaar.

Bij een thuisbevalling bepaal je zelf de sfeer in huis. De verloskundige, geassisteerd door de kraamverzorgster, begeleidt je bevalling. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgster ervoor dat alles wordt opgeruimd en zowel jij als jullie baby worden verzorgd.

Jullie kunnen dan samen in je eigen bed rustig bijkomen en van jullie baby genieten. Wanneer er zich onverhoopt problemen voordoen tijdens of na de bevalling, dan zal de verloskundige de gynaecoloog/kinderarts consulteren en er (indien nodig) voor zorgen dat je zo snel mogelijk in het Sint Jansdal ziekenhuis terecht komt.

Poliklinische bevalling
Poliklinische bevallingen vinden plaats in VEO geboortehuis bij ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk. Je huurt als het ware een bevalkamer in het geboortehuis. Je verloskundige begeleidt daar jouw bevalling samen met een kraamverzorgster. Tijdens de ontsluitingsfase komen we eerst een paar keer thuis kijken hoe de ontsluiting vordert. Wanneer het tijd is om naar het geboortehuis te gaan, bellen wij de kraamzorg. Het is de bedoeling dat je zelf zorgt voor vervoer naar het geboortehuis. Wanneer je geen auto hebt, kun je een taxi bellen. Tijdens een poliklinische bevalling beschikt de verloskundige over dezelfde instrumenten en hulpmiddelen als bij een thuisbevalling. Wat als belangrijk voordeel van een poliklinische bevalling wordt gezien, is dat apparatuur en specialisten in de buurt zijn. Dus mocht er een complicatie optreden dan is hulp dichtbij en hoef je niet in een ambulance.

Dit veiligheidsaspect is echter betrekkelijk. De specialisten hebben buiten de zogenaamde kantooruren namelijk ook tijd nodig om ter plekke te komen. Dezelfde tijd die het waarschijnlijk kost om per ambulance in het ziekenhuis te arriveren, wanneer er complicaties blijken bij de thuisbevalling. Verwacht niet dat iedereen dag en nacht klaar staat als je, vrijwillig, in het ziekenhuis bevalt. Ook dan gaat er, wanneer er zich complicaties voordoen enige tijd mee heen om de juiste mensen en de juiste apparatuur bij je te krijgen.

Eenmaal bevallen in een van de bevalkamers in het VEO geboortehuis, mag je er nog 2 uren verblijven, samen met de kraamverzorgster. Wil je alvast een voorproefje van het VEO geboortehuis? Kijk dan op www.geboortehuisveo.nl.

Wil je poliklinisch bevallen houdt dan rekening met een eigen bijdrage in de kosten. De hoogte van je eigen bijdrage is afhankelijk van je verzekering. Het geboortehuis stuurt je na de bevalling een rekening voor de eigen bijdrage.