Home  /   Bevalling  /   De bevalling

De bevalling

De meeste kinderen worden rond de uitgerekende datum (bij 40 weken zwangerschap) geboren. Als de baby tussen de 37 en 42 weken zwangerschap wordt geboren is dat op tijd en begeleiden wij de bevalling. Vóór de 37 weken en ná de 42 weken moeten we je helaas doorsturen naar de gynaecoloog. Rond de 35 weken zwangerschap hebben we een uitgebreid gesprek met je, om over de bevalling te praten. De bevalling

Door jouw verwachtingen, vragen en wensen ten aanzien van de bevalling met ons te delen kunnen wij de zorg geven die je nodig hebt. Een bevalling is een heel bijzondere gebeurtenis die op de meeste vrouwen en partners diepe indruk maakt. Van tevoren weet je niet hoe je bevalling zal verlopen. Met name als je voor het eerst gaat bevallen, is het lastig je er een voorstelling van te maken. Eventueel kun je een geboorteplan opstellen en dit met ons bespreken rond 36 weken zwangerschap. Een voorbeeld hiervan kun je bij ons opvragen.

Belangrijk is het hebben van vertrouwen in je eigen lichaam zodat je je volledig aan de bevalling kunt overgeven. Het lichaam weet meestal heel goed wat het uiteindelijk moet doen. Angst werkt het proces weer tegen.

Wij zullen je naar jouw behoefte begeleiden, zodat je de bevalling goed kunt doorstaan en je een trots en voldaan gevoel hebt na de bevalling. De bevalling kan op verschillende manieren beginnen. In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën in de andere 10% met het breken van de vliezen.

Het breken van de vliezen
Als je bevalling begint met het breken van je vliezen dan verlies je ineens vocht. Dit kan een plons zijn, maar ook een paar druppels. Kenmerkend is dat je vocht blijft verliezen, je kunt het niet ophouden.

Indien je een paar druppels vocht verliest, probeer dit dan op te vangen in een bakje of op een plastic zakje. Wij kunnen dan onder de microscoop bekijken of het wel of geen vruchtwater is. Vruchtwater heeft over het algemeen een heldere, witte of roze kleur, er kunnen witte vlokjes in zitten en het ruikt zoetig. Vruchtwater kan ook groen of bruin zijn, dit betekent dat het kindje in het vruchtwater heeft gepoept.

Als dit het geval is moeten we je doorsturen naar de gynaecoloog. Wanneer de vliezen gebroken zijn, bestaat er een open verbinding met de baarmoeder. Wanneer deze situatie lang bestaat (langer dan 24 uur) is er kans op infectie. Dus, na het breken van de vliezen, zonder weeën, geen bad meer nemen (douchen mag wel), geen gemeenschap meer hebben en niet meer inwendig wassen met (neutrale) zeep.

De weeën en de bevalling
Een wee is een pijnlijke, steeds terugkerende samentrekking van de baarmoeder. Je buik wordt hierbij hard en je kunt de pijn voelen in je buik, rug en soms ook in de bovenbenen. Meestal begint de bevalling met onregelmatige weeën, nog niet zo krachtig. Het ene moment heb je er bijvoorbeeld 4 in 10 minuten, dan weer een half uur niets. Dit is een beetje de aanloopperiode naar het ‘echte’ werk. Op een gegeven moment begint er regelmaat in te komen.

Als de weeën regelmatig binnen de 5 tot 10 minuten komen gedurende langere tijd, kan je er vrij zeker van zijn dat het nu zal gaan doorzetten. Maar het is goed je te realiseren dat je in de opstartfase van de bevalling zit. Hierbij vindt voornamelijk ‘rijping’ van de baarmoedermond plaats (het verweken en verstrijken van de baarmoedermond en –hals). Als de weeën binnen de 5 minuten gaan komen met een eerste kindje kan je zeggen dat nu over het algemeen de ontsluiting begint te komen. Het eerste deel van de ontsluiting wordt de latente fase genoemd. Deze kan lang duren.

Behalve het opengaan van de baarmoedermond moet deze namelijk ook versoepelen en dunner worden. Het kan zijn dat we de eerste keer komen kijken en bij het onderzoek 2 cm ontsluiting vaststellen en drie uur later maar 1 cm meer, terwijl er eigenlijk wel veel gebeurd is aan versoepeling, maar dit niet valt te meten. Het voordeel van deze fase is, dat je geleidelijk kunt wennen aan de weeën. Ze zijn nu meestal nog wel goed op te vangen, zodat je de kans hebt om te zoeken naar de voor jou meest ontspannen manier om ermee om te gaan. Op een gegeven moment worden de weeën een stuk heftiger, komen ze om de 2 tot 3 minuten en zijn ze moeilijk op te vangen; je hebt alle concentratie nodig. Nu kom je in de actieve fase van de bevalling terecht. Deze gaat een stuk sneller. Het laatste stukje van de ontsluiting voel je je vaak onrustig worden en heb je het gevoel dat je het niet meer kan volhouden. Meestal is dit een teken dat het nu begint op te schieten. Je begint meestal nu ook weer wat meer bloed te verliezen en hebt soms al een lichte neiging om af en toe mee te persen.

Wij blijven vanaf dit moment ook continu bij je om je te begeleiden. Misselijkheid komt tijdens de ontsluiting veel voor, vaak bij 3 en 7 cm het meest. Het belangrijkste bij de ontsluiting is om je ontspanning te zoeken en tijdloos bezig te zijn. Een bevalling houdt zich niet aan de klok. De ontsluiting van een eerste kindje duurt gemiddeld 12 tot 24 uur, maar kan ook 4 uur of 40 uur duren.

De lengte maakt ook niet uit voor het uiteindelijke resultaat, zo lang jij maar je rust kunt vinden en het kunt volhouden. Dus als je nog in het begin van de ontsluiting bent, probeer dan nog wat te slapen tussendoor.

Vast slapen zal je niet lukken, maar je rust altijd wat tussen de weeën door. Zoek ook wat afleiding: ga bijvoorbeeld een cake bakken, een film kijken samen, een spelletje doen of wat je ook wilt.Een beetje bloedverlies is normaal tijdens de baring. Dit gaat vaak gepaard met slijmverlies. Veel bloedverlies hoort er niet bij.

De ontsluiting
Op een gegeven moment heb je volledige ontsluiting, dit is 10 cm.Je verliest dan meestal wat meer bloed en hebt meestal een onhoudbare drang om mee te persen. Het persen duurt bij een eerste kindje gemiddeld 1 uur. Bij een tweede of volgende gaat dit een stuk sneller. Neem een houding die je zelf het prettigst vindt (we hebben als je wilt ook een baarkruk). Regelmatig luisteren we naar het hartje van de baby om in de gaten te houden of deze het ook allemaal goed aan kan.bevalling

Tijdens de uitdrijving draait het hoofdje geleidelijk verder het bekken in. We zeggen wel eens: met persen doet de baby 3 stapjes vooruit en 2 achteruit, dat wil zeggen: het gaat heel langzaam aan. Het eerste gedeelte van het persen kun je aan de buitenkant nog niets zien, dit is normaal. Na verloop van tijd zie je het hoofdje in de diepte verschijnen . Dan voel je ook meer druk op de onderkant. Als het hoofdje geboren is, volgt het lijfje in dezelfde wee.

Eindelijk na het zware werk, is daar jullie prachtige kindje, die we gelijk op je buik leggen. Na enkele minuten knipt de vader op onze aanwijzingen de navelstreng door. De baby blijft bij je op de buik liggen, warm toegedekt met een doek: jullie kunnen nu verder kennismaken en even goed van elkaar genieten!

Na verloop van tijd voel je weer een krampje (een soort ‘halve wee’) en zal de placenta loskomen. Nog een keertje persen en de placenta wordt geboren, over het algemeen zonder veel inspanning. In de tussentijd kijken wij jullie kindje na op afwijkingen en zullen we jullie kindje wegen.

Bevalling_verloskundige